Poradna Braun Series 3 3030s

Autor: | Vloženo: 30.01.2016 000 12:57 | Témata: Poradna Braun Series 3 3030s

Jak si stojí vestavěná NiMH baterie?

Dobrý den, uvažuji nad tímto strojkem. Je velký rozdíl mezi použitou NiMH baterií, nebo se se vyplatí vybrat spíše strojek s Li-Ion baterií? Díky

  • 1. února 2016 - Oficiální zástupce obchodu LevneELEKTRO.CZ

    Dobrý den,

    zde máte rozepsané rozdíly mezi těmito dvěma typy baterií. Osobně bych se v rámci strojku přikláněl spíše k baterii typu Ni-Mh.

    NIMH (niklmetalhydridový článek): Kladná elektroda je z hydro­xidu niklu, záporná je tvořena kovovou slitinou. Separátor, oddělující obě elektrody, obsahuje alkalický elektrolyt (hydroxid draselný). Jmenovité napětí je 1,2V.
    Články NiMH mají tyto nevýhody: jde o paměťový efekt a o efekt líné baterie. Efekt líné baterie se projeví tak, že i plně nabitý NiMH článek může po krátké době provozu začít stávkovat (např. mobil se vypne). Paměťový efekt vzniká dobíjením nevybitých baterií, čímž se snižuje jejich kapacita. Tomu zabráníte tím, že před každým nabíje­ním se nechá baterie zcela vybít. To je však v praxi těžko dosažitelné, proto jsou některé mobily vybaveny funkcí pro údržbu baterie: baterie se nejprve úplně vybije a teprve potom začne proces nabíjení. Články NíMH trpí také samovybíjením - po 24 hodinách „vyprchá (v závislostí na výrobku) 6 až 16 % energie.

    Li-Ion (lithioiontový článek): Tento typ článků se u mobilů použí­vá stále častěji právě na úkor článků NiMH. Pro Li-Ion článek hovoří jeho lepší vlastností - netrpí ani efektem líné baterie, ani efektem paměťovým; před nabíjením tedy není nutné úplné vybití a kapacita se nesnižuje. Také samovybíjení je u Li-Ion článků zanedbatelně malé, teprve po měsíci postrádají tyto články necelých 10 % energie.
    Namísto niklu se používá chemicky vysoce reaktivní a snadno vznětlivé lithium. Kladná elektroda sestává většinou z lithiokobaltovébo oxidu. Zápornou elektrodu tvoří sloučeniny uhlíku a grafitu. Jmenovité napětí je 3,6 V. Elektrolytem jsou agresivní organická rozpouštědla (propylen nebo etylenkarbonát). V obalu akumulátoru bývá zalit mikročip s potřebnými senzory, který zabraňuje přehřátí a roztržení v případě přebíjení článku.
    O stárnutí lithioiontových článků se výrobci moc nerozšiřuji - dokonce na ně ani netisknou datum výroby. Příčinou je hlavní nevýhoda tohoto řešení: ať tyto články používáte, nebo ne, asi po roce ztrácejí kapacitu. KvůIi vysoké reaktivnosti lithia se totiž článek rozkládá sám od sebe. Dalším problémem je, že Li-Ion články snesou jen asi 300 až 500 nabíjecích cyklů, pak jejich kapacita poklesne. I když jen chvilku dobíjíte skoro nabitý článek, počítá se to jako celý nabíjecí cyklus.


    S pozdravem,
    David Pešek

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (18)
    • Ne (5)

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.